Prototyping

Prototyping en het van belang ervan in productontwikkeling

Prototyping bij Pezy Group

Prototyping wordt veel, maar niet uitsluitend, toegepast in productontwikkeling. Een prototype is een vroeg model van een product dat nog in ontwikkeling is. Het is ook mogelijk om een onderdeel van een product te prototypen. Ontwerpen blijft een iteratief proces, en prototypes dragen bij aan het continu verfijnen en valideren van nieuwe designconcepten. Bij Pezy Group ondersteunen we onze cliënten gedurende het hele productontwikkelproces.

Prototyping: wat is het?

Online wordt prototyping omschreven als ‘ieder idee uit je hoofd in de fysieke vorm brengen’. Een simpele schets op een post-it is dus eigenlijk ook al een prototype. Bij Pezy Group praten we meestal over prototyping als het gaat om mock-ups, functional models of demonstrators. Daarnaast is er bij Pezy Group ook een tussenvorm mogelijk met Virtual Reality. Door middel van een VR-bril wordt er dan een driedimensionale simulatie van een ontwerp aan een persoon getoond.

Prototypes stellen ontwerpers in staat om (nieuwe) functionaliteiten, materialen en concepten te testen. Deze testen bieden vervolgens nieuwe inzichten om het product verder door te ontwikkelen en te verbeteren. Ontwerpen blijft een iteratief proces, en prototypes dragen bij aan het continu verfijnen en valideren van nieuwe designconcepten.

Prototyping: hoe passen we het toe?

Prototypes worden vaak ingezet om aannames en vooroordelen over ontwerpen te onthullen en inzichten over toekomstige gebruikers te ontdekken. Gedurende het productontwikkelproces worden er vaak verschillende prototypes vormgegeven. In elke ontwikkelfase maken we keuzes in functionaliteit, afwerking en details. Wanneer de getrouwheid van een prototype hoger is, zijn de ontwikkel- en productiekosten vanzelfsprekend ook hoger. Het is daarom aan te raden om van een lage naar een hoge getrouwheid te werken naarmate het productidee concreter wordt. Op deze manier benutten we de doorlooptijd en kosten optimaal.

Bij Pezy Group besparen we tijd en geld door ideeën te testen met prototypes. Prototyping wordt om vele redenen gebruikt, waaronder deze (niet-wederzijds-exclusieve) categorieën:

Empathie: Prototyping is een hulpmiddel om het begrip van de ontwerpruimte en de gebruiker te verdiepen, zelfs in een pre-oplossingsfase van een project.
Onderzoek: Ontwerpers bouwen prototypes bouw je om je gedachtes vorm te geven, en bieden je de mogelijkheid om meerdere oplossingsopties te ontwikkelen.
Testen: Maak prototypes (en ontwikkel de context) om samen met gebruikers oplossingen te testen en te verfijnen.
Inspiratie: Inspireer anderen (teamleden, cliënten, klanten, investeerders) door jouw visie te tonen.

Prototypes helpen bij het testen van een design en functies, en ze stellen designers in staat om hun ideeën op een overtuigende manier te pitchen. Als een foto meer zegt dan duizend woorden, is een prototype duizend foto’s waard. Daarnaast is prototyping is een krachtig hulpmiddel dat ambiguïteit elimineert, en miscommunicatie tegengaat. Een prototype kan daarnaast tijdens het ontwerpproces een waardevolle gespreksopener zijn voor gesprekken met gebruikers of opdrachtgevers.

Prototyping: productie van prototypes

De pilot factory van Pezy Group is een werkplaats die goed uitgerust is om meer met verschillende productietechnieken zowel eenvoudige als technisch meer geavanceerde prototypes te maken. Onze specialisten ondersteunen onze klanten door in korte tijd prototypes van goede kwaliteit te produceren. Hiervoor gebruiken we verschillende technieken, zoals frezen en 3d-printen. Door middel van 3d-printen is het bijvoorbeeld mogelijk om functionele, gedetailleerde en complexe onderdelen te prototypen, en verschillende materiaaleigenschappen te testen.

Met 25 jaar ervaring in productontwikkeling hebben we veel kennis opgebouwd. Deze kennis zetten we graag in voor een efficiënt ontwerpproces, korte levertijden, én uiteraard voor de creatie van prototypes.

We make it work!

Top