Pezy Group & Hable

Een samenwerking in productontwikkeling

TOEGANKELIJKHEID VAN SMARTPHONES

De beste ondersteunende interfaces en applicaties

Hable is actief in de toegankelijkheidsbranche. De start-up is opgericht door twee studenten van de TU Eindhoven en heeft vijf medewerkers in dienst. De visie van het bedrijf is om smartphones volledig toegankelijk te maken voor blinden. Dit doen ze door een nieuw type product op de markt te brengen: de Hable One. Dit is een slim toetsenbord dat mensen met een visuele beperking de mogelijkheid biedt om dezelfde voordelen van smartphones als ieder ander volledig te benutten.

Hable One is de eerste controller in zijn soort die speciaal is gemaakt voor smartphones, en heeft twee belangrijke functionaliteiten. De eerste is typen op een smartphone, en de tweede is het gebruik van alle functionaliteiten van de smartphone. Voor het typen gebruikt iedereen het brailletoetsenbord, een meer tactiele vorm van typen op je smartphone. Dit helpt blinde gebruikers om efficiënter, sneller en effectiever te typen. Bovendien kunnen gebruikers met deze functie met meer privacy sms’en, omdat ze niet meer met hun telefoon hoeven te praten. Dit maakt smartphonegebruik niet alleen gemakkelijk, maar ook handig in alle situaties.

Het was een uitdaging om de navigatiefunctie te creëren. Uiteindelijk creëerde Hable een manier om de veegbeweging op een flatscreen gemakkelijker te navigeren. Met slechts acht knoppen kunnen gebruikers hun hele telefoon bedienen, wat betekent dat ze apps openen, apps sluiten en navigeren binnen de apps. En dat allemaal zonder de flatscreen van de smartphone te hoeven gebruiken.

De controller kan zowel staand, zittend of lopend worden gebruikt, omdat hij niet op een oppervlak hoeft te worden geplaatst. Het toestel is klein en past in de broekzak van de gebruiker, net als een smartphone. Dit betekent dat het toetsenbord overal mee naartoe kan worden genomen en het een echt mobiliteitshulpmiddel is. Ten slotte is het gebruik van het toetsenbord eenvoudig. Hierdoor kunnen niet alleen senioren gemakkelijk de telefoon gebruiken, maar ook kinderen die braille leren gebruiken.

Samenwerking met Pezy Group

Hable was op zoek naar een partner die hen kon helpen het toestel op de markt te brengen. Hiervoor was specifieke expertise in producttoewijzing en fabricage van de hardware nodig. Pezy Group had de juiste ervaring met werktuigbouwkunde, kunststofontwerp, particuliere verkaveling en het op de markt brengen van producten. Dit was een goede match, aangezien het doel was om het toestel zo snel mogelijk op de markt te brengen.
Pezy Group zorgde ervoor dat de matrijzen van het plastic snel gemaakt kunnen worden en dat de kwaliteit van het plastic en van het product goed is. Bovendien is er veel kennis over productcertificering aanweizg, wat een van de grootste stappen is in de productontwikkelingscyclus. Mechanisch ontwerp is belangrijk, omdat het de elektronica en de behuizing bij elkaar brengt. Het mechanische ontwerp moest ervoor zorgen dat  dit foutloos gebeurde.

Pezy Group verzorgde het hele proces en bracht het product zo snel mogelijk op de markt. Pezy Group heeft het product bij elke stap in het ontwikkelingsproces volledig gecontroleerd en getest. Zo konden ze ervoor zorgen dat het product met de juiste specificaties werd geproduceerd en zorgden ze ervoor dat elke stap correct werd uitgevoerd.

De verpakking is speciaal ontworpen voor blinden/slechtzienden. We kozen voor de optie die voor de eindgebruiker het gemakkelijkst te openen was. Met dit ontwerp bewezen we dat ze minder fouten zouden maken bij het openen van het deksel en dat ze ook de verpakking in de goede richting zouden openen. Een andere zorg over de verpakking was of deze kon worden hergebruikt en gerecycled met het oog op het milieu.

Pezy Group heeft ervoor gezorgd dat alle risico’s, zowel financieel als op tijdbasis, vooraf in kaart zijn gebracht en dat relevante maatregelen zijn genomen. De grootste risico’s in het project waren het selecteren van de juiste schakelaars of mechanische schakelaars en het integreren daarvan in het product. Dit was een heel precies onderdeel in het project, omdat blinden de knoppen goed kunnen voelen.

 

Neem contact op met Pezy Group

Ayushman Talwar 

CEO & Co-founder Hable

“De samenwerking met Pezy group was een zeer prettige ervaring. Dit kwam door heldere communicatie, vrijheid om te werken aan de productspecificaties, en de kwaliteit van de verschillende testen. Bovendien was de projectplanning duidelijk en transparant, en was het engineeringteam enthousiast om aan het project te werken.”

Top