Moldflow® team bij Pezy Group

Lees meer

Pezy Group heeft een Moldflow®-team dat simulaties uitvoert om de maakbaarheid van kunststof onderdelen te controleren. In dit artikel vertellen zij meer over hoe Moldflow® een handig hulpmiddel kan zijn in het ontwikkelproces.

Moldflow® team bij Pezy Group

Wat is Moldflow®?
Autodesk Moldflow® is een simulatieprogramma waarmee het productieproces van kunststof onderdelen kan worden gesimuleerd.

Hoe integreert Pezy Group Moldflow® in het ontwikkelingsproces?
Met Moldflow® kan worden gecontroleerd of een onderdeel maakbaar is (tov vulling) en welke effecten (trends) er zijn op maatvoering, zinksporen en kromtrekken.
Traditioneel werd de tool gemaakt voor/ gebruikt door fabrikanten om hun tools te ontwerpen of hun processen te optimaliseren. De simulatie van de onderdelen kan echter ook als ontwikkeltool worden gebruikt. Sommige details in de constructie kunnen een zeer grote invloed hebben op de maakbaarheid. Het wijzigen en aanpassen van die details is gemakkelijker tijdens het opzetten van de constructie, dan om wijzigingen aan te brengen nadat de gereedschappen zijn afgerond en de productie is gestart.

Wat zijn de grenzen van het gebruik van Moldflow® binnen Pezy?
Met Moldflow® kan een voorspelling worden gedaan van trends en factoren die deze effecten beïnvloeden. De exacte maatveranderingen kunnen niet worden bepaald.
Deze tool kan zeer uitgebreide analyses maken. Binnen Pezy Group gebruiken we de simulatie echter niet voor het opzetten van gedetailleerde analyses van de exacte matrijslayout en procesparameters. De productgeometrie vormt de basis van onze simulatie, met de aanname dat de koeling en injectie optimaal zijn. De belangrijkste factoren en risico’s kunnen worden gesignaleerd, maar uiteindelijk bepaalt de leverancier de beste mal en procesopstelling.

Hoe kan Moldflow® het ontwikkelproces verbeteren?
Recensies maken deel uit van het ontwikkelingsproces. Sparring-sessies, FMEA’s, evaluaties, het betrekken van experts en ervoor zorgen dat de controles van producten en processen aanwezig zijn, kunnen de kwaliteit verbeteren. Kritieke problemen moeten in een vroeg stadium worden vastgesteld en aangepakt.

Voor kritische kunststof onderdelen kan Moldflow waarde toevoegen aan deze beoordelingen door een snelle analyse te maken van de onderdeelstatus. Uiteindelijk moeten alle onderdelen worden vervaardigd, op deze manier kunnen kritische details worden bepaald voordat de onderdelen definitief worden gemaakt.

Al in de conceptfase kan dit van waarde zijn! Problemen met dikte, insluiting en vulling kunnen worden opgelost door de onderdelensplitsing of montagearchitectuur te wijzigen. Deze wijziging is gemakkelijker aan te passen als de interfaces tussen de onderdelen nog niet vast staan. In de engineeringfase kunnen onderdelen worden aangepast tijdens optimalisatielussen. Tijdens de eindevaluatie kan een volledige simulatie worden gedaan, die laat zien of het product binnen bepaalde grenzen kan worden geproduceerd. Daarom is Moldflow® binnen Pezy Group een waardevol hulpmiddel in het ontwikkelproces.

 

Top