Matrijzen

Matrijzen en de rol ervan in productontwikkeling

Wat is een matrijs

Een matrijs is een gereedschap dat gebruikt wordt in productontwikkeling. Een matrijs biedt de mogelijkheid om op een mechanische manier meerdere exemplaren van een product te produceren. Matrijzen worden voornamelijk gebruikt binnen het spuitgieten, en kunnen in verschillende machines gebruikt worden.

Binnen Pezy Group hebben alle beschikbare machines om zowel de matrijs te kunnen maken, detailleren en te kunnen spuitgieten. Daarnaast hebben we specialistische kennis en jarenlange ervaring op het gebied van matrijzenbouw.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die we bij Pezy Group aanbieden op het gebied van matrijzen?

Neem contact op

Hoe wordt een matrijs ontworpen?

Het ontwerpen van matrijzen is specialistisch werk. Een 3d CAD tekening van een product wordt door onze engineers omgezet in specialistische matrijs software. Dit ontwerpprogramma biedt de mogelijkheid om alle specifieke onderdelen van de matrijs gedetailleerd weer te geven. Om luchtinsluiting of inval te voorkomen, is het belangrijk om een gelijkmatige wanddikte aan te houden. De wanddikte is afhankelijk van het gebruikte materiaal, en varieert meestal tussen de 0,5 en 3 millimeter. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Om deze uitzonderingen in te kunnen schatten is veel ervaring nodig. Tijdens het ontwerpproces wordt er constant samen met onze techneuten en spuitgieters gezocht naar verbeteringen in het design.

Wanneer het ontwerp grotendeels af is, wordt deze gecheckt door middel van Moldflow® simulatie software. Enkele collega’s binnen Pezy Group zijn hierin gespecialiseerd. Hilde Seip:

“Bij het afronden van de engineering kun je kleine tests uitvoeren om te zien welke onderdelen verbeterd kunnen worden. Ook kunt u met een eindcontrole aantonen dat het product binnen bepaalde grenzen geproduceerd kan worden. Daarom maakt Moldflow deel uit van onze standaardaanpak van het ontwikkelproces binnen Pezy Group.”

Binnen Pezy Group maken wij matrijzen voor verschillende doeleinden. Zo maken wij specifieke matrijzen voor kleine series ten behoeve van (markt-, product-, gebruiker-)validatie, maar ook productie matrijzen kunnen binnen onze toolshop vervaardigd worden. Per matrijs wordt er gekeken naar een geschikt materiaal, over het algemeen worden onze matrijzen vervaardigd uit aluminium of gereedschapsstaal.

Hoe werkt een matrijs?

Een matrijs is de negatieve vorm van een onderdeel of een product. De holte in de matrijs wordt, onder hoge druk, gevuld met het materiaal waarvan het product vervaardigd moet worden. Bij Pezy Group is dit voornamelijk (gerecycled) plastic. Maar er zijn ook technieken waarbij er aluminium gebruikt wordt om in de matrijs te spuiten. In het eerste deel wordt het materiaal gespoten, terwijl aan de andere zijde het vervaardigde product uitgeworpen wordt.

Het eerste gedeelte van de matrijs, ook wel de voormatrijs genoemd, wordt tegen de spuiteenheid van de machine geplaatst. Dit gedeelte beweegt niet tijdens het productieproces. De uitwerpzijde is de beweegbare zijde van de matrijs. Deze beweegt tijdens het spuitgietproces naar de andere zijde toe, totdat de matrijs is gesloten en beweegt er daarna weer vanaf om het product te lossen. Uiteraard is het ook mogelijk om, met een grotere matrijs, meerdere producten tegelijkertijd te spuitgieten. Dit kan met een zogenoemde meervoudige matrijs.

Bent u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden wat Pezy Group kan betekenen voor u? Neem dan contact op via het onderstaande formulier.

Neem contact op

Matrijzen in de toolshop

Door gebruik te maken van onze in-house toolshop met blaasvormapparatuur is de haalbaarheid gedurende het gehele ontwikkelproces gegarandeerd en zorgen snelle iteratiestappen voor een snelle en betrouwbare time-to-market.

 

Top