Hable One

Moderne technologie, toegankelijk voor iedereen

 

De Hable One is een slim toetsenbord waarmee mensen met een visuele beperking de voordelen van smartphones ten volle kunnen benutten.

Een slim toetsenbord voor slechtzienden

 

Hable is opgericht door twee studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. De visie van het bedrijf is om toe te werken naar een wereld waarin iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie. In samenwerking met Pezy Group creëerden ze hun eerste product: de Hable One, een slim toetsenbord dat met braille kan worden bediend en verbonden is met een smartphone.

 

 

Visie

 

Het belangrijkste doel van het project was om technologie bereikbaar te maken voor iedereen. Omdat alle slimme apparaten tegenwoordig een eenvoudig aanraakscherm hebben, zijn visueel gehandicapten beperkt in de digitale wereld. Daarom hebben ze een apparaat nodig waarmee ze alle functies van hun smartphones gemakkelijk via aanraking kunnen gebruiken. Het product moet dus gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn. Om het product intuïtief te maken, moest in het ontwerp rekening gehouden worden met de gevoeligheid van de zintuigen van de gebruiker.

Om de technologie voor iedereen beschikbaar te maken, was het einddoel om het product niet alleen te ontwikkelen, maar ook te realiseren en op de markt te brengen.

 

De Hable One is genomineerd als een van de Honderd Best Ontworpen Producten van Nederland die niet alleen relevant maar ook innovatief zijn. Bekijk ze op de G100 site.

G100

 

Samenwerking met Pezy Group

 

Hable was op zoek naar een partner die hen kon helpen het prototype zo snel mogelijk op de markt te brengen. De ontwikkeling die ontwerp, mechanische en kunststof engineering en elektronische integratie omvatte, kon snel worden gestart door met Pezy Group een partnerschap aan te gaan en een investering in kennis en kunde te ontvangen. Belangrijk was ook dat Pezy Group de volledige productcertificering voor Hable regelde. Pezy Group was actief betrokken bij het hele proces en kon daardoor ook unieke verpakkingen creëren die gemakkelijk te openen zijn voor mensen met een visuele beperking.

In samenwerking met partners werd de supply chain opgezet en beheerd. Met de Pilot Factory Plastics van Pezy Group kon het slimme toetsenbord lokaal worden geproduceerd en in serie worden geassembleerd.

De samenwerking tussen Hable en Pezy leidde al snel tot de succesvolle lancering van de Hable One.

 

Wilt u verder lezen over de samenwerking tussen Hable en Pezy Group, lees dan onze blog via de volgende link.

Blog Hable

Uitdagingen

 

De kern van Hable, de software en de interactie tussen het Hable One-apparaat en de smartphone, was de navigatiefunctie. Uiteindelijk creëerde Hable een manier om de veegbeweging op een plat scherm gemakkelijker te laten navigeren door de brailletaal met knoppen te gebruiken.

Een van de grootste risico’s in het project was het selecteren van de juiste mechanische schakelaars en de integratie ervan in het product. Dit moest nauwkeurig gebeuren omdat blinden een uitstekende vingergevoeligheid hebben. Daarom was het heel belangrijk om de knop goed in te kunnen drukken, evenals de geluidsfeedback.

Grondig onderzoek naar productcertificering was vereist en werd een belangrijke stap in dit productontwikkelingsproces.

Bij de productie ontstond nog een andere uitdaging: de beschikbaarheid van elektrische IC’s op de beurs. Daardoor moesten verschillende onderdelen in de loop van het project worden gewijzigd om de productie op schema te houden.

Design oplossingen

 

Hable One is de eerste controller die speciaal is ontworpen voor smartphones. Hij heeft twee hoofdfuncties, namelijk typen op een smartphone en het gebruik van alle andere functies van een smartphone. De functie van het brailletoetsenbord is tactieler dan het aanraakscherm en stelt gebruikers in staat moeiteloos, efficiënt en effectief te typen. Bovendien kunnen gebruikers dankzij deze functie met meer privacy sms’en omdat ze niet meer tegen hun telefoon hoeven te praten. Dit maakt het gebruik van de smartphone niet alleen gemakkelijk maar ook nuttig in alle situaties.

 

Top